Rullstolscurling och andra grenar

Paralympics tävlingssporter

Precis som vid de vanliga olympiska spelen så anordnas tävlingar inom en rad lika sporter vid de paralympiska tävlingarna. För närvarande (och nu senast vid paralympics i Brasilien) så kan man tävla i följande grenar under sommarspelen: Boccia, bordtennis, bågskytte, bänkpress, cykel, 5.manna fotboll, 7-manna fotboll, friidrott, fäktning, goalball, judo, kanot, dressyr (ridsport), rodd, rullstolsbasket, rullstolsrugby, rullstolstennis, segling, simning, sportskytte, triathlon samt volleyboll.

De senast tillkomande sporterna är triathlon och kanot som lades till programmet i paralympics i London år 2012. På vintervarianten av paralympics kan man tävla i kälkhockey, skidskytte, längdskidor, alpin skidåkning samt rullstolscurling.

Rullstolscurling

Rullstolscurling är, som sagt, en av många grenar under de paralympiska vinterspelen. Precis som vid sommarspelen så hålls även vintertävlingarna under Paralympics samma år och tid samt i samma städer som de vanliga olympiska spelen. Rullstolscurling spelas i mixade lag och har varit en gren inom paralympics sedan 2006. Under de tre mästerskapen sedan dess har Kanada vunnit samtliga guldmedaljer medan Sverige faktiskt har landat två bronsmedaljer. VM i samma sport hålls varje år som det inte är OS och även där dominerar kanadensarna tätt följda av Ryssland och vårt svenska lag. Andra idrotter från de paralympiska vinterspelen är bland annat kälkhockey, alpint och längdåkning. Även i dessa sporter har Sverige haft stora framgångar.

Rullstolscurling spelas bara under de paralympiska vinterspelen, men det finns också ett sommar-os för atleter med funktionsvarianter. Där finns det betydligt fler sporter och sommarspelen lockar stor publik både på plats och på TV. Fotboll, friidrott, bordtennis och rullstolsbasket är några av de många sporterna som det tävlas i. Basket för rullstolsburna är en av de största sporterna under Paralympics och varianten har spelats ända sedan 1946. Rullstolsrugby är också en gren i sommar-paralympics som har rötterna i både ishockey och basket. Precis som i vanlig rugby är det tillåtet att tackla motspelarna hur hårt du vill, vilket gör denna sport ännu mer actionfylld än rullstolsbasket.

Rullstolscurling och olika funktionsvarianter

Rullstolscurling är en av de sporter som spelas i mixade lag under de paralympiska vinterspelen. Spelarna kan ha olika typer av funktionsvarianter, precis som i alla paralympiska grenar, och därför ser sporten annorlunda ut jämfört med en vanlig curling. Man har olika klasser som speglar idrottarnas olika funktionsvarianter för att tävlingarna ska ske på rättvisa villkor. Av samma skäl tar man också hänsyn till i hur stor grad möjligheten att framföra sporten påverkas av atletens funktionsvariant. Exempel är att olika former av rörelsenedsättning eller synnedsättning tävlar i olika klasser inom de olika idrotterna. Löpning för en blind person är en annan utmaning än löpning för en benamputerad person. För hörselskadade finns ett helt eget OS, Deaflympics, som pågått sedan 1924 vilket är 36 år innan Paralympics först arrangerades.

Boccia

En annan populär sport under paralympics är boccia som spelas utomhus på sommaren. Det påminner mycket om boule då man har ett litet målklot och det går ut på att komma så nära detta som möjligt. En skillnad är att man i boccia i stället med två eller tre klot. Man kan välja själv om man vill spela individuellt eller i lag.

Rullstolscurling och parasporter växer hela tiden